Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Ahmet Suntur, “Son bir aydır Hastane acil servislerinde, polikliniklerde ve aile sağlığı merkezlerinde solunum yolu hastalıklarına bağlı artışlar görülmektedir. Yaşadığımız salgın basit bir nezle değildir. Sağlığımız ve yaşamımız için korunma tedbirlerine devam edilmelidir” dedi.
Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Ahmet Suntur yaptığı yazılı açıklamada “Bu artışın sebepleri grip virüsü (H1N1), COVID-19’un yeni varyantı (JN.1), Respiratuar Sinsityal Virus (RSV) gibi kolay yayılan mikroorganizmalardır. Bunların arasında en yaygın hastalık yapanı grip ve covid virüsüdür. Eğer bunlara karşı etkin bir aşılama yapılsaydı hastane acilleri ve polikliniklerdeki yoğunluğun önüne geçilebilirdi. Grip aşılaması için halen geç değildir. Aşı olmayanlar aşılarını yaptırabilirler. Özellikle risk grubundaki yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar mutlaka aşılarını yaptırmalıdır. Covid virüsü aşılamaları üzerinden iki yıla yakın zaman geçti. Covid’in yeni varyantlarından korunmak için de aşılamalar mutlaka yaptırılmalıdır. Bu konuda bakanlığı göreve davet ediyoruz.”
KORUNMA TEDBİRLERİNE DEVAM EDELİM
Okulların ara tatile girmesi nedeniyle vakalarda belki bir miktar azalma olabileceğini belirten Başkan Dr. Suntur, “Toplu taşıma gibi kapalı ve kalabalık ortamlarda koruyucu maske mutlaka takılmalı, sıklıkla el yıkanmalı, kapalı ortamları iki saatte bir yirmi dakika havalandırmalı, yüz yüze yakın teması sınırlandırmalı, vücuttaki oksijen dolaşımını artırmak için bol sıvı tüketmeli ve açık hava yürüyüşü yapmalı, kamu otoritesinden testler ve aşılar için talepte bulunmalı, sağlık okuryazarlığını artırmalı ve aşı karşıtlığı ile aşı tereddüdüne karşı bilimsel açıklamalar takip etmelidir.” diye konuşan Başkan Dr. Suntur, şu uyarılarda bulundu:
“Özellikle belediye otobüsleri, İşçi servisleri, kamu kurumları, hastane gibi kalabalık ortamlarda maske takmaya gayret etmeliyiz.
Yaşadığımız salgın basit bir nezle değildir. Toplum ve sağlık çalışanları salgınla ilgili sürekli bilgilendirilmeli, koruyucu önlemler hatırlatılmalı, eğitimler yapılmalıdır.
Sağlık kurumlarında maske takılması zorunludur. Genelgeler halen geçerlidir ve maske şu an en çok ihtiyacımız olan koruyucu tedbirlerden biridir.
Hastalanan her sağlık emekçisinin sorumluluğu Sağlık Bakanlığı’na aittir.
Tereddüdü giderilmediği için aşı olmayan her yurttaşımızın sorumluluğu da Sağlık Bakanlığı’ndadır. Halkımızı sağlıklarını ve yaşamlarını korumaya davet ediyoruz.”