“I. Dünya Savaşı Sonrasında Çukurova’nın Fransız-Ermeniler Tarafından İşgali” Paneli

“I. Dünya Savaşı Sonrasında Çukurova’nın Fransız-Ermeniler Tarafından İşgali” Paneli

Türk Tarih Kurumu ve Çukurova Üniversitesi işbirliğiyle "I. Dünya Savaşı Sonrasında Çukurova’nın Fransız-Ermeniler Tarafından İşgali Paneli" düzenlendi.

 

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen ve Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlter Ünlükaplan tarafından yapılan açılış konuşmalarıyla başlayan etkinliğe Prof. Dr. Nejla Günay, Prof. Dr. Yücel Güçlü ve Prof. Dr. Kemal Çelik konuşmacı olarak katıldı.  

 

I. Dünya Savaşı'nın ardından imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşmasını takiben bölgede işgal faaliyetlerine girişen Fransızların ve Ermeni işbirlikçilerinin bölge ahalisine yönelik katliamları anlatıldığı panelde, halkın işgale karşı direnişinin detaylarına da yer verildi.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen açış konuşmasında, Mondros Mütarekesi neticesinde Anadolu’da yaşanan işgal ve tecavüzlerin Şark Sorunu adı altında, Türkleri Avrupa’dan çıkarma ve hatta mümkünse kâmilen imha etme projesinin en somut delili olduğunu ifade etti.

Çukurova bölgesinin önce İngiliz-Fransız, sonra Fransız-Ermeni işgaliyle hem acı hatıralara hem de Türk milletinin meşru mücadelesine sahne olduğunu belirten Prof. Dr. Özgen, müstakil bir devlet hayali kuran Ermenilerin, Fransızların Çukurova’daki sömürgeci politikalarından aldığı destekle Türk halkına yaşattığı vahşetin resmî belge ve arşiv kayıtlarına yansıdığını ifade etti.

 

Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlter Ünlükaplan ise konuşmasında, Çukurova yöresinin Fransız ve İngilizlerin ortak işgaline direndiğini belirterek Fransızlar sömürgecilik emellerini gerçeğe dönüştürmek uğruna Ermenileri yanlarına almalarıyla oluşan Ermeni-Fransız işbirliğinin zamanla Ermeni zulmüne dönüştüğüne vurgu yaptı. Bu tarihî dönemin hem bölge hem de ülkemiz için önemli siyasi, kültürel ve sosyal değişimlere sahne olduğunu belirten Prof. Dr. Ünlükaplan, söz konusu dönemde yaşanan olayların bölgesel ve ulusal tarihimize etkilerinin ele alınmasının önemli olduğunu vurguladı. 

 

Görüşlerinizi Bildirin

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.

DİĞER HABERLER