TÜRKONFED'in öncülüğünde düzenlenen 24.Girişim ve İş Dünyası Zirvesi Adana'da yapıldı
Çatısı altında 30 federasyon ve 286 dernek üzerinden 50 bini aşkın şirket ile Türkiye'nin gönüllülük esasıyla bir araya gelmiş iş dünyası örgütü Türk Girişimi ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED); Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonunun (ÇUKUROVASİFED) desteği, Adana Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin (ADSİAD) ev sahipliğinde Girişim ve İş Dünyası Zirvesi’nin 24.sünü düzenledi.
Sheratan Grand Adana Hotel'de düzenlenen 24.Girişim ve İş Dünyası Zirvesi'nde 'İş Dünyası ve STK'ların Dönüşümdeki Rolü: Dijital-Yeşil ve Toplumsal Dönüşüm" ve 'İkinci Yüzyılda Hayalimizdeki Türkiye' konulu paneller gerçekleştirildi.
Zirvede bir konuşma gerçekleştiren Vali Elban, Adana’nın sanayileşmeye ilk adımını atan şehirlerden biri olduğunu ve bu konuda önemli bir potansiyeli olduğunu söyledi.
Adana’nın tarihteki öneminden bahseden Vali Elban, “1. Dünya Savaşı sona erdiğinde Yıldırım Orduları dağıtıldığında Gazi Mustafa Kemal Atatürk İstanbul’a giderken Anadolu’ya ilk geldiğinde Adana’ya uğrar, burada düşmana silah teslim edilmemesi ve Milli Mücadele’nin başlatılmasıyla ilgili istişarelerde bulunur. Daha sonra 1923 Martında Adana’ya geldiğinde;“Bende bu vekayiin ilk hiss-i teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana'da vücut bulmuştur.” diyerek kendisine Kurtuluş Mücadelesi’nin heyecanını ve ruhunu veren şehrin Adana olduğunu söylemiştir. Dolayısıyla Adana, verdiği kahramanca mücadele ile düşmanı şehrinden çıkarmış; bu kahramanlığı sayesinde de tarihi farklılığıyla örnek olmuş bir şehrimizdir.” dedi.
Adana’nın sadece 3. sayfa haberlerinden ibaret bir şehir olmayıp asıl Adana’nın keyifli bir şehir olduğunu dile getiren Vali Elban, “Esas Adana, eğitim seviyesi yüksek, dünyayla entegre olmuş, dünyayla çok iyi diyalogları olan, sanatın ve sanatçının şehridir. Bu güzel toplantının sizleri anlayan, sizlerin anlattıklarınızı anlayan ve bu toplantıya katkı veren böylesine güzel bir şehirde yapılıyor olması mutluluk verici.” dedi.
Yeşil dönüşümün hem gelecek nesillerimiz açısından hem de sağlıklı bir çevrede sağlıklı bir şekilde yaşayabilmek açısından çok önemli olduğuna değinen Vali Elban, “Bizim çevre hassasiyetimiz çok önemli, biz bu konuda elimizden geleni yapıyoruz; fakat maalesef dünyayı asıl kirleten ülkelerin iklim şartının dışında kalmasından dolayı dünyanın kirleneceğini, atmosferin ısınacağını bilerek iklim değişikliklerine hazır olmak zorundayız. Şu anda subtropikal bir iklim yaşıyoruz ve yavaş yavaş tropikal iklim tipini yaşayacağız. Dolayısıyla tüm üretim şartlarımız ve ilişkilerimizde bu değişikliklere göre planlama yapmak zorundayız.” ifadelerine yer verdi.
1.Endüstri Devrimi oldu bizim hiç haberimiz olmadı, 2. Endüstri Devrimi oldu ne olduğunu anlayamadık, 3. Endüstri Devrimi oldu çok bir şeyin farkında olamadık diyen Vali Elban, “Şu anda 4. Endüstri Devrimindeyiz. Bundan önceki endüstri devrimlerini yakalamamız hem yetişmiş insan kaynağı açısından hem dünya vizyonumuz açısından hem de ülkemizin şartları açısından zor oldu. Ama 4. Sanayi Devriminde dijital dönüşümü yakalamak, Endüstri 4.0’ı yakalamak hatta Endüstri 5.0’a geçmek aslında geldiğimiz konum itibarıyla çok zor değil. Onun için artık ülke olarak paradigma değişikliğine giderek eğitim sistemimizi, üretim sistemimizi, tarım sistemimizi her şeyimizi buna göre yapar ve düzenlersek Endüstri 4.0’ı yakalayabiliriz.” dedi.
Vali Elban, “Gelecek nesillerimize en büyük borcumuz bence Cumhuriyetimizin 2. yüzyılında her ferdimizi mutlak surette dijital okuryazar yapmaktır. Artık yeni vizyonumuz, yeni misyonumuz, yeni görevimiz bu olmalı. Çünkü herkesin okuryazar olduğu yerde sanayimiz de tarımımız da, ticaretimiz de rekabetçi ve verimli olur.” diyerek konuşmasını tamamladı.