Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen 'Gelecek Tarımda' konulu 'Tarım Zirvesi'nin açılışı, Vali Dr. Süleyman Elban ile Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider’in katılımıyla gerçekleştirildi.
Tarım Zirvesi’ne; Adana Milletvekilleri Ahmet Zenbilci, Abdullah Doğru, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Fatma Güldemet Sarı, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Aşmalı, MÜSİAD Adana Başkanı Burhan Kavak, çok sayıda akademisyen, çiftçi temsilcisi ve iş insanı katıldı.
Programda bir konuşma gerçekleştiren Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Ebubekir Gizligider, Tarım Zirvesi’nden çıkacak sonuç bildirgesini çok önemsediklerini söyledi. Bakan Yardımcısı Gizligider, Türkiye'nin gıda krizinde anahtar ülke olduğuna dikkat çekerek, "Sizlerden gelecek her bir desteğe ihtiyacımız var. Bu zirveden çıkacak sonuç bildirgesini baş tacı edeceğiz ve eksiklerimizi tamamlamaya gayret edeceğiz. Elbette dünyada bir kaos var. Dünya yanıyor. Belki 100 yıldır yanıyordu ama bu aralar alevi daha da arttı. Birtakım algı operasyonları dönüyor. Ancak biz bizim ne yaptığımıza bakacağız. Çünkü anahtar ülke Türkiye. Birileri dergi kapaklarıyla birtakım algı operasyonları yapıyor olabilir. Kuru kafa görüntüleriyle buğday başakları servis ediliyor olabilir. Bunların ne kadarı doğru, ne kadarı yanlıştır bilmiyorum. Onu zaman gösterecek." dedi.
"Sen yeter ki üret, devlet senin arkanda"
Dünya basınında birtakım algoritmaların yürütüldüğünün ancak Türkiye olarak, 'Sen yeter ki üret, devlet senin arkanda' mottosuyla hareket ettiklerini aktaran Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Gizligider, "Dünya basınında belki 50-60 yıldır kıyametin hangi yılda kopacağı, nüfusun ne kadarının yok olacağı, gıda noktasında yetersizliğin ne zaman başlayacağıyla ilgili birtakım teoriler hep ortaya atılır. Bunların filmleri de yapılır. Belki dünya bunlara hazırlanmaya da çalışılabilir. Dünyada nüfusun azaltılmasıyla ilgili genel bir politikanın altyapısı da oluşturulmaya çalışılabilir. Biz bunların hiçbiriyle ilgilenmiyoruz. 'Sen yeter ki üret, devlet senin arkanda' demeye devam edeceğiz." diye konuştu.
Rusya- Ukrayna Savaşı sonrası gıda koridorunun Türkiye garantörlüğünde açılması için girişimlerin sürdüğünü söyleyen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, "Türkiye anahtar ülke dedik bunu da söylerken slogan olarak söylemiyoruz. Henüz daha dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov acaba gıda koridorunu Türkiye'nin garantörlüğünde nasıl açabiliriz diye tartıştı. Türkiye'nin siyaseti sadece Türkiye'yi değil bölge barışını, bölgenin gıda güvenliğini de ilgilendirir hale geldi." ifadelerini kullandı.
"Buğday ve şeker noksanımız yok, fazlamız var."
Muhalefete seslenen ve 'Ülkede şeker, buğday yok' söylemlerine sert çıkan Ebubekir Gizligider, daha sonra şunları söyledi:
"Dünyada birileri nasıl bu oyunu oynuyorsa Türkiye'de de oynamaya gayret ediyor. Muhalefet yapmak adına ülkenin aleyhinde olmayı biz kabul etmiyoruz. Muhalefete saygımız sonsuz ancak bizim muhalefet ile hesaplaşacağımız nokta sandıktır. Ülke güvenliği hele hele gıda güvenliği bunun aleti olmamalı. Eksik, noksan ne varsa yorumlara açığız. Ancak ülkede buğday, şeker yok derseniz bu doğru olmaz. Çok açık ve net söylüyorum. Bizim buğday ve şeker noksanımız yok, fazlamız var. Geçtiğimiz hafta TÜİK vasıtasıyla beklentiler açıklandı. Bizim buğday için 2022 beklentimiz 19 buçuk milyon ton. Allah muhafaza büyük bir afet yaşamaz isek bu doğrultuda gerçekleşeceğini umuyoruz."
"Türkiye her alanda emin adımlarla ilerlemeye devam edecek"
Türkiye'nin ihracatta çok önemli bir ülke olduğunun altınız çizen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Gizligider, buğday ithalatının da ticaretin gereği olduğunu söyledi. Bakan Yardımcımız Gizligider, "Neden buğday ithal ediyorsunuz? diye sorabilirsiniz. Türkiye, ihracatta bölgenin en önemli dünyanın da çok önemli ülkelerinden birisidir. Bir endüstrinin, bir sanayinin devamı olarak gerekiyorsa ucuz buğday başka bir ülkeden alınıp ihracatta kullanılabilir. Bu da ticaretin bir gereğidir. Şekerle ilgili de aynı karar çıktı. Gerekiyorsa belli bir kota, sınır ile şeker ithalatı olabilir. Ancak henüz 1 kilogram şeker bile ithal etmedik. Ancak iş dünyasının, sanayinin ihtiyacı olabilir. O zaman da bölgenin en büyük ihracatçısıyız. İhtiyaç duyarsak alırız. Burada hiç kimse kafa karışıklığıyla, numaralarla karşımıza çıkmasın. Türkiye her alanda emin adımlarla ilerlemeye devam edecek. Türkiye'de şeker üretiminin yüzde 93'ü kendi yerli pancarımızdan üretiliyor. Ülkemizde ne şeker ne de buğday sorunu var." diye konuştu.
Programda bir konuşma gerçekleştiren Vali Elban; gıdanın milli güvenlik meselesi haline geldiğini ifade ederek, Adana’daki bu zirvenin ilimiz ve ülkemiz için hayırlı olması temennisinde bulundu.
Geçen hafta Çevre Haftası’ydı dolayısıyla suyu, çevreyi ve tertemiz bir dünyayı konuştuk diyen Vali Elban, bugün özellikle pandemi ve savaş gibi nedenlerle gündem olan gıda ve tarım konularının enine boyuna konuşulacak olmasının çok önemli ve anlamlı olduğunu ifade etti.
Üretecek yeterli tarım ürünümüz var, fakat zaman zaman ürün sıkıntısı yaşıyoruz diyen Vali Elban, “Ne kadar üretiyoruz, ne zaman üretiyoruz, nerede üretiyoruz, ne kadar ithal ediyoruz, ne kadar ihraç ediyoruz, doğru tohum, doğru ürün kullanıyoruz muyuz, gübremiz doğru mu, sulama tekniklerimiz doğru mu, sulama tekniklerine uygun ürün yetiştiriyor muyuz, teşvik sistemimiz doğru mu, çiftçi sistemimiz doğru mu bu konuları ayrıntılı olarak ele almamız gerekiyor.”dedi.
Hem üreticinin hem de tüketicinin koruması gerektiğine vurgu yapan Vali Elban, “Çiftçimizden nihai olarak tüketicimize kadar tarımdaki sistemin doğru bir düzlemde, doğru bir anlayışla yapılması gerekiyor. Dolayısıyla konunun uzmanlarının bu konuya dikkat çekmesi, bu konu üzerinde hassasiyetle durması gerektiğini belirtmek istiyorum.” dedi.
Vali Elban, “Bu güzel toplantının yapılmasında emeği geçen tüm MÜSİAD yönetimine ve ilgili paydaşlarına teşekkür ediyor, bu toplantının tarım şehri Adana’da yapılmasının mutluluk verici olduğunu belirtiyor ve toplantının sonuçlarını merakla bekliyoruz.” sözleriyle konuşmasını bitirdi.
'Yeter ki Üret', 'Yeni Dünya Düzeninde Tarım' ve 'Tarımda Katma Değer Arayışı' konu başlıklarında üç panelin yer aldığı Tarım Zirvesi'nde Ziraat Bankası Genel Müdürü Alparslan Çakar, 'Tarımda Finansal Destekler'; TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, Türkiye Tarımla Kalkınır mı?'; TİGEM Eski Genel Müdürü Halis Bilden, 'Tarımda Verimli Sulamanın Ekonomiye Etkisi'; Fiberli Direktörü Hakan Öztürk, 'Tarımda Yeni Üretim Teknikleri' konularında sunum yaptı.
İlimizin tarımsal üretimi, gıda ve tarımla ile ilgili mevcut durumu, yatırım potansiyeli, tarımla ilgili beklenti ve hedeflerin ele alındığı zirve, değerlendirmelerin yapılmasıyla sürdü.