TOBB Ekonomi Şurası Ankara’da düzenlendi. TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’na, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Oda-Borsa Başkanları’nın yanı sıra; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel katıldı.
Adana Oda-Borsa Başkanları ile birlikte toplantıya katılan Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Yücel Bayram, ‘’Ekonomi Şuraları’nın, devlet yetkilileri ile sektör temsilcilerinin bir araya geldiği, sıkıntıları ve çözüm önerilerini doğrudan icra makamına iletebildiği çok önemli bir platformdur. Bu tür platformlarda Üyelerimizden gelen sorunları direkt muhatabına iletme imkânımız oluyor.
İş dünyasının ciddi sorunları var bu sorunlara çözüm aramak bizim vazifemizdir. Hep birlikte ekonomiyi daha sağlam temellere kavuşturmak için iş dünyasının temsilcilileri olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz ‘’ dedi.
Bu platformda dile getirilen pek çok meselenin, çözüme kavuşturulduğuna işaret eden ATO Başkanı Yücel Bayram şunları kaydetti:
‘’Ekonomide elbette sıkıntılar yaşıyoruz. Ama fedakârca ülkemiz için çalışarak, mücadeleden kesinlikle vazgeçmiyoruz. Mücadelemizi sürdürürken iş dünyasına daha fazla üretme gücünün verilmesi için devlet yetkililerimizi sürekli bilgilendiriyoruz. Her platformda da bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”
KIDEM TAZMİNATI YÜKÜ ÇÖZÜLMELİ
ATO Başkanı Yücel Bayram, TOBB Ekonomi Şurası’nda, ATO’nun 46 sektör komitesi ile düzenli olarak gerçekleştirdiği toplantılarda görüşülen sorun ve talepleri aktardığını dile getirdi. Başkan Bayram, ilk olarak iş verenin sırtındaki kıdem tazminatı yüküne değindi.
Bayram şu açıklamalarda bulundu: ”EYT nedeniyle ötelenen kıdem tazimatı yükünden işverenin bir an önce kurtulması gerekiyor. Kıdem tazminatı elbette çalışanın hakkı ama bu hak işveren için toplu hale gelince işvereni ciddi manada sarsmaktadır. Bunun için bir fon oluşturulması ve kıdemlerin dönem içinde o fonda birikmesini sağlamak gerekmektedir. Örneğin 2018 yılında bir çalışanın kıdemi 2029 TL iken bu seneki rakam 13.414 TL seviyesine çıkmıştır.”
İŞYERİ KİRA ARTIŞLARI KONTROL ALTINA ALINMALI
Ekonomi Şurası’nda iş yeri kiralarındaki orantısız artışları da dile getirdiğini söyleyen Bayram, “İş yeri kiralarının artışı en büyük sorunlardan biri haline gelmiştir. Anlaşmaların neredeyse hükümsüz sayıldığı şu günlerde, işyeri sahibi ile işveren arasındaki kira artış oranı anlaşmazlığı içinden çıkılmaz bir hale gelmiştir. Konut kiraları gibi devletimizin işyeri kiralarına da bir oran getirmesi çatışmayı ortadan kaldıracaktır” şeklinde konuştu.
TİCARİ KREDİ KARTLARI KULLANIMA AÇILMALI
Tüccarın en önemli taleplerinden biri olan “ticari kredi kartlarının kullanımı” hususunu da toplantıda gündeme getirdiğini belirten Başkan Bayram, çek kullanmayan ticaret erbaplarının ticari kredi kartlarına gelen sınırlamalar sebebiyle yaşadıkları sorunların da altını çizdi. Bayram, finansmana erişimin oldukça zor olduğu şu günlerde dar boğaz yaşayan tüccarın ticari alışverişini yapabilmesi, satış/alış sirkülasyonunun bozulmaması, ticaretin yavaşlamaması için ticari kredi kartlarının ivedilikle kullanıma açılması gerektiğini vurguladı.
ENERJİ VE AKARYAKITTA ÖTV İNDİRİMİ OLMALI
“Enflasyonun zirve yapmasındaki en büyük nedenlerden biri olan enerji ve akaryakıt maliyetlerinin yüksekliği” diyen Başkan Bayram açıklamasına şu sözlerle devam etti: “Ekonomi Şurası’nda üyelerimizin en büyük sorunlarından biri olan akaryakıt maliyetlerini de dile getirdik. Akaryakıt maliyetlerinin yüksekliği lojistiğe, lojistik de etiketlere yansımaktadır. Bu durum enflasyonun başlıca nedenleri arasında kendini göstermektedir. Taşımacılık/ lojistik gibi sektörlere uyulacak ÖTV indirimi bir nebze de olsa çözüm olabilir.”
Açıklamasında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın sözlerine de yer veren Başkan Bayram: “Sn. Yılmaz, para politikası, maliye politikası ve yapısal reform adımlarının kademeli bir şekilde devreye alınacağını, Türkiye’de yatırım ortamının iyileştirilmesi, sürdürülebilir bir büyüme için daha elverişli bir ortamın sağlanması ve ekonominin potansiyelinin daha da yükselmesi için çalışmaların canhıraş devam ettiğini müjdeledi" dedi.
Toplantıdan konu başlıklarını aktaran ATO Başkanı Yücel Bayram TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da konuşmasından bahsetti. Başkan Bayram “TOBB Başkanımız Sn. M. Rifat Hisarcıklıoğlu da reel sektörün son dönemde finansmana erişimde büyük zorluklar yaşadığını, özellikle KOBİ kredilerinin reel olarak artmamasının, zincirleme etkiyle ülkenin ve sektörlerin tamamına olumsuz yansıdığını kaydetti" şeklinde konuştu.