Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, “Toprağı korumak herkesin görevidir. Bilinçli çiftçi anız yakmaz, asla yakılmamalıdır” dedi.
Adana Ticaret Borsası Haziran Ayı Olağan Meclis toplantısını açan Meclis Başkanı Osman Bağış, Türkiye’nin yaklaşık 23.5 milyon hektarlık tarımsal üretim alanı bulunduğunu, toprağın verimsiz olması, arazi yapısının uygun olmaması gibi farklı gerekçelerle üretim yapılmadığını, üretim girdi maliyetlerinin (mazot, gübre, tohum, ilaç vb.) yüksek olmasınında etken rol oynadığını söyledi.
Sulama imkanı olan yerlerde yılda iki mahsül alındığınıda hatırlatarak sulamanın önemine dikkat çeken Meclis Başkanı Bağış, “Bölgemizde sulama ile ilgili yatırımların bir türlü bitirilememesi ülkemiz ve bölgemiz için ciddi bir kayıptır. 65 milyon olan nüfusumuz son 20 yılda 85 milyona çıktı. 15 yıl sonra 100 milyonluk bir ülke olacağız. Bu yüzden daha fazla üretmeliyiz. Daha fazla üretebilmek içinde devam eden sulama projeleri biran önce bitirilmelidir. Bu vesile ile Tarım ve Orman Bakanımız Vahit Kirişçi’den sulanamayan bir karış toprağımızın kalmaması için bu projelerin takipçisi olmasını istiyoruz. Çünkü suya kavuşan çiftçilerimiz daha fazla üretmeye hazırlar.” dedi.
BİLGİÇ, “ANIZ YAKMAK GELECEĞİMİZİ YAKMAKTIR”
İlk hasatların Çukurova bölgesinde gerçekleştiğini, hasat sonrası bilinçli çiftçilerin anız yakmadığını, tek tük de olsa anız yakanlara uyarıda bulunan Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç ise yaptığı aylık değerlendirme de “Toprağımızı koruma adına asla anız yakılmamalıdır. Anız yakmak geleceğimizi yakmaktır. Toprağımızda insan gibi canlıdır. Anız yakıldığında topraktaki faydalı olan tüm organik maddelerde yanıp, kül oluyor. Ekip biçtiğimiz topraklar sadece bugünler için değil, önümüzdeki yüzyıllarca insanlığa lazımdır. Çocuklarımız, torunlarımız hatta onlarında torunlarına kadar lazımdır. Topraklarımızı, suyumuzu, çevremizi, sağlığımızı korumak zorundayız.”
LİSANSLI DEPOCULUK SEKTÖRÜ SIKINTI YAŞIYOR
Türk tarımı için devrim olarak gördükleri Lisanslı Depoculuk şirketlerinin ekonomik yönden zor durumda olduğunu da ifade eden Başkan Bilgiç, “Maalesef Lisanslı Depoculuk şirketleri zarar ediyor. Zarar edeceğini düşünen iş insanı deposuna ürün almadığı zaman sıkıntısı üreticiye yansır. Tarım ürünlerinin muhafazasında en sağlıklı yerler Lisanslı Depolardır. Üç yıldır depoyla ilgili ücretler güncellenmedi. Zararlar devam ediyor. Depoların işlevselliği dinamik tutulmalı. Depo kiralarında ciddi artışlar yapılmalı ki depolar ayakta durabilsin. Depolar ayakta durursa üreticimize de sanayicimize de hizmete devam eder. Bu sıkıntıyı Adana olarak biz yaşadık. Diğer bölgelerde de hasatlar başlayınca sıkıntı daha da yayılacaktır. TOBB’un 70. Yıl kutlamaları etkinliği kapsamında genel kurul deleğeliği görevinde 20. Yılını dolduran YK Üyemiz Şahin Güneşer’in almış olduğu Hizmet Şeref Belgesi ve Plaketi hepimizi gururlandırdı. Kendisini bir kez de ATB meclis ve yönetimi olarak kutluyor, başarılar diliyoruz. Bu vesileyle önümüzdeki günlerde yaşayacağımız Kurban Bayramımızın ülkemize, milletimize ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini temenni ediyor, ailece güzel bir bayram geçirmenizi Yüce Allahtan niyaz ediyorum.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından ATB meclis gündem maddelerine geçildi.