Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, “Türkiye’mizi zenginleştirmek için her karış toprak ekilerek üretim yapılmalı, üretim yapılan her bölge zenginleştikçe ülkemiz zenginleşir” dedi.
Dünya’da konuşulan ‘gıda krizi’nin simgesinin buğday olduğu söyleyen Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Osman Bağış, açtığı Olağan Mayıs Ayı Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada “Ülkemizde buğday’da kriz yaşanması söz konusu değildir. Maliyetten kaynaklı fiyat artışları olabilir” dedi.
Başkan Bağış, “Bölgemizde buğday fiyatları 6,500 – 7,000 TL seviyelerinde işlem görmektedir. Bu fiyatlar ithal fiyatlara yakın fiyatlardır. Buğdayda kendi çiftçilerimizi memnun edecek seviyelerdeki fiyatlara verilen 10 kuruşluk destek 30 kuruşa çıkarılmalıdır. Buğday üreticisi çiftçilerimizi memnun edecek destek sağlanmasa çiftçilerimiz alternatif ürünlere yönelmektedir. Üreticilerimize verilen fiyatlar ve destekler tatmin edici olursa önümüzdeki yıllar buğday ekim alanları artar. Buğdayda ihtiyaçtan fazlasını üretir hale gelir, dışa bağımlılıktan kurtuluruz” dedi.
BİLGİÇ, “ADANA’DA TARIMSAL HAREKETLİLİK BAŞLADI”
Adana, Çukurova ve ülke tarımı için ne gerekiyorsa yaptıklarını ifade eden Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç ise yaptığı aylık değerlendirme de “Her platformda sürekli söylüyorum. ‘Ekilebilecek her karış toprak ekilmelidir’ diye. Türkiye’mizi zenginleştirmek için mutlaka üretmeliyiz. Bölgemizin zenginliği, ülkemizi zenginleştirir. Adana’mızda Mayıs ayıyla beraber tarımsal hareketlilik başladı. Bu hareketin berekete dönüşmesi dileğimdir. Şuan soğan, patates, karpuz ve buğday hasadı yoğunluklu olarak artarak devam ediyor. Bu ürünleri yetiştiren üreticilerimize, fabrikalarında işleyen, alım satımını yapan ticaret borsası üyelerimize emek ve gayretlerinin, alınterlerinin karşılıklarını alabilecekleri bir yıl olmasını diliyorum.”
BAKANIMIZ PROF. DR. VAHİT KİRİŞÇİ’Yİ MİSAFİR EDECEĞİZ
Başkan Bilgiç, “Tarım ve gıda ihtisas gerektiren bir alandır. Ancak konuya hakim olunmadan, sonucun ne getireceğini hesap etmeden herkes ahkam kesiyor. Kimi kıtlıktan bahsediyor kimi de felaket tellallığı yapıyor. Tüm mesnetsiz söylemlerin önüne geçmek için Tarım ve Orman Bakanlığımız ‘Tarımsal Politikalar’ geliştirmeli ve üretim stratejilerini biran önce oluşturmalıdır. Tarım ve hayvancılığın büyük bir paydaşı kurum olarak her zaman söyledik. Adana tarımı için bölge tarımı için ülke tarımı için üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Bu anlamda önümüzdeki günlerde TC. Tarım ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişçi’yi borsamızda misafir edeceğiz. Bakanımızı Adana’daki tarımın diğer paydaşları ile bir araya getireceğiz. Bu vesile ile tarımı, üretimi ve tarımsal ekonomiyi değerli bakanımıza bizzat iletme fırsatı bulacağız. Bölgemizin yetiştirdiği önemli bir değer olan bakanımızı ilimiz ve Türk tarımı için önemli bir şans olarak görüyorum.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından ATB Meclis gündem maddelerine geçildi